Het MIOS-concept

Dit is het MIOS-pakket. Deelnemers kunnen dit pakket aanvragen of zelf het concept realiseren met eigen materialen. Met de onderdelen van het MIOS-pakket kunnen bewoners een tentoonstelling opbouwen en reageren op die van hun buren.

 

De MIOS-onderdelen

Het MIOS-pakket is momenteel aan zijn 2e editie toe. De onderdelen zijn opnieuw ontworpen met de focus op beter zichtbaarheid en een lagere prijs. We blijven streven naar een zo toegankelijk mogelijk systeem om zo de drempel tot deelname zo laag mogelijk te houden.

 Wat vind je in het pakket?

  • Stickers om een kader te maken op je raam
  • Een titelhoek om wat extra uitleg te geven bij je tentoonstelling
  • "Beste buur..."-postkaartjes om eenvoudig een berichtje achter te laten bij je buren
  • "Like"-stickers om je appreciatie te tonen
     

Aan de slag met MIOS

Wil je aan de slag met MIOS in jouw buurt of straat, dan hebben wij de volgende tips voor jou:

  1. Bestel het benodigde aantal MIOS-pakketten via ons Contact-formulier of ga naar de hobbywinkel of -afdeling, en verzamel zelf de nodige onderdelen om "Museum In Onze Straat" op te zetten.
    Tip: bij minder dan 200 deelnemende woningen en dus MIOS-pakketten, raden we aan zelf de benodigde materialen te voorzien. Bij deelname op grote schaal (200 tot 500 deelnemende woningen), kan je de materialen bij ons bestellen.
  2. Mensen zijn doorgaans snel enthousiast zijn over het concept an sich, maar echt zelf zaken tentoonstellen, vraagt vaak wat aanlooptijd. Daarom 2 belangrijke tips:
    • Het is absoluut aanbevolen om een "gedreven straatverantwoordelijke" aan te duiden om MIOS echt te doen slagen. Een straatverantwoordelijke is een trekker, iemand die de buren enthousiast krijgt, persoonlijk aanspreekt, pakketjes uitdeelt en altijd bereikbaar is voor eventuele vragen. De straatverantwoordelijke is een sleutelfiguur die de buurt beweegt en motiveert.
    • Voorzie voldoende tijd om mensen warm te krijgen (tot 3 weken).

      Eens een aantal mensen beginnen, dan volgen er weer een paar en zo werkt het aanstekelijk. Dit vraagt wat tijd.

    • Als initiatiefnemers kun je samen met de straatverantwoordelijke best direct starten om als eerste met stimulerende, positieve en leuke feedback te kleven bij de straatmusea van de andere deelnemers. Zo zet je de communicatie in gang.

  3. Ideaal is om af te sluiten met een fijn gemeenschappelijk moment, bv. een straatfeest, een gegidste wandeling door de buurt, een toonmoment met foto en video, of gewoon even samen komen om over de creaties van de buurt te praten.

  4. Stuur ons een aantal foto's van de verschillende museumramen en museumstraten en buurtsfeer, krijg een plek je op deze site en inspireer mee!

We wens je alvast veel goesting en blijvend buurtplezier !